Kako obrisati monitor, ekran laptopa ili televizora?

Pročitajte članak da bi ste saznali kako obrisati ekran kompjuterskog monitora, laptopa ili televizora a da ne oštetite panel.

 Potrebne stvari:

  • 2 mikrofiber krpe – Nove i Nekorišćene. Savetujem da kupite neki renomirani brend u prodavnicama a la DM i Lilly.
  • 1l destilovane, tj. demineralizovane vode – Ovih 1l će trajati izuzetno dugo. U izuzetnim slučajevima za terensko čišćenje može poslužiti niskomineralna kupovna voda za piće, kao što je Prolom voda.
  • sapun za ručno pranje veša – lično preferiram Merix plavi, ali će svaki raditi posao, kao i prethodno navedene stvari, u slučaju da ih nemate u Vašem domaćinstvu, lako je nabavljiv u prodavnicama kao što su DM i Lilly.

Postupak brisanja:

Pre samog brisanja, OBAVEZNO operite mikrofiber krpe sapunom za ručno pranje veša i dobro ih isperite. Ovim ćete isprati sve nefiksirane ostatke boja i hemikalija za skladištenje kojima su krpe tretirane u fabrici. Nakon toga je potrebno da se osuše.

Jedna krpa će služiti da je blago nakvasite destilovanom vodom i njome mokro brišete deo panela. Druga će služiti za suvo brisanje. Krpe presavijte na više delova kako bi imali uvek čist deo krpe za svaki deo monitora koji brišete.

Brisanje vršite po delovima monitora, kružnim pokretima od ivice ka centru, kako bi izbegli taloženje prašine kod ivica okvira monitora. Prvo brišete jedan deo mokrom krpom, zatim taj isti deo obrišete suvom i to dok se vlažan trag od mokrog brisanja još nije osušio. Nakon završenog jednog dela ekrana prelazite na drugi i ponavljate postupak. Napominjem da uvek koristite čisti, nekorišćeni deo krpe za svaki deo monitora.

Po završetku čišćenja savetujem da ponovo operete krpe, pogotovu ako ste čistili veoma zaprljan monitor ili televizor.

Prednost ovog metoda je što ste nezavisni od kupovnih sredstava za brisanje monitora i sa demineralizovanom vodom nema bojazni da ćete oštetiti monitor. Nijedno od kupovnih sredstava ne daje garanciju da neće oštetiti monitor, krpe koje dolaze uz njih su često vrlo male, te se često monitor dodatno umaže umesto da se očisti.

 

Comments are closed.