Microsoft Natural Ergonomic 4000 – Recenzija i zvuk kucanja

Pre oko 6 meseci počeo sam da imam problem sa bolovima i trnjenjem u ruci i ručnim zglobovima posle dužih sesija korišćenja računara i kucanja. Posle dosta istraživanja odlučio sam se da kupim Microsoft Natural Ergonomic 4000 tastaturu.

U ovom članku ću pokušati da opišem svoje iskustvo sa ovom tastaturom, koja je jedna od retkih ergonomskih tastatura dostupna u našim prodavnicama tehnike.

Pregled izgleda tastature Microsoft Natural Ergonomic 4000 žičane USB tastature namenje za ergonomsko kucanje
Pogled na tastaturu. Ja sam tastaturu debrendirao(te zbog toga ima malo izolir trake 😀 )

Osnovni detalji:

Žičano povezivanje sa USB.
Membranski tasteri.
Ima integrisano odmorište za zglobove.
Poprilično je velika, širina joj je 50,3 cm i dosta mesta na stolu zauzima.
Tastatura ima dosta dodatnih tastera sa prečicama.
Uz nju dolazi dodatak koji dodatno podiže prednju stranu.
Garancija je 2 god. .

Dobre strane tastature:

Valja prvo krenuti od pozitivnih stvari.

Najbitnija karakteristika ove tastature je da ispunjava svoju primarnu funkciju: udobno i ergonomsko kucanje, i to u potpunosti. Svi problemi koje sam imao posle dužih intervala kucanja su nestali.

Interesantno je da sam prvobitno tastaturu koristio bez dodatnog podizača(na slici ispod) i onda sam i dalje imao problema sa bolovima, doduše manje. Kada sam postavio dodatni podizač svi problemi su nestali. Nakon malo više istraživanja i pažljivog pregleda mnogo skuplje ergonomske tastature Kinesis Advantage2, koja košta tričavih 350$ shvatio sam da je taj podizač zapravo najbitniji deo tastature. Njegov zadatak je da omogući rukama da od zgloba idu “nizbrdo”.

Sledeće što je pozitivno na tastaturi je da su tasteri pristojne veličine i nisu premali. Ovo stiže od nekog ko uopšte nema velike ruke, ali je umoran od malih laptop tastatura.

Vertikalni podizač prednjeg dela tastature. Verovatno najbitniji deo tastature koji najviše pomaže u njenoj ergonomskoj funkciji.
Najbitniji deo tastature. Podiže prednji deo tastature tako da ruke idu “nizbrdo” što doprinosi udobnosti.

I to je to što se tiče pozitivnih strana tastature, nažalost.

Loše strane tastature

Njih ima dosta, i bez obzira što mi je tastatura u potpunosti pomogla, to ne opravdava njene mane.

Za početak ću navesti katastrofalan kvalitet membranskih tastera. Pri tome, nisam veliki pobornik mehaničkih tastatura i pre ove tastature koristio sam membransku tastaturu, Logitech G105. Aktiviranje tastera nema gotovo nikakav taktilni osećaj i samo pritiskanje je vrlo muljavo i klimavo. Vrlo verovatno je da će vam se kao i meni povećati broj pogrešno otkucanih karaktera.

Sledeća stvar je kvalitet izrade. Plastika je lošeg kvaliteta, na nivou tastatura koje koštaju do 1000 RSD. Odmorište za zglobove ima imitaciju kože i ukoliko vam se znoje ruke verovatno će brzo propast. Štaviše, nisu retke slike korisnika na internetu koje ukazuju na ovaj problem.

Treća stvar je vezana za veličinu tastature. Zbog velike širine tastature, miš će biti pomeren mnogo više u stranu nego kod standardne tastature i položaj ruke za miš će biti vrlo neprirodan(pogotovu u ramenu) kada kontrolišete miš. Meni ovo ne smeta preterano jer slabo koristim miš.

Zvuk Tastera i Kucanja

Imao sam malo slobodnog vremena viška i napravio sam test kucanja koji će vam verno preneti ono što sam rekao za kvalitet tastera.

Kratak prikaz kucanja.

Alternative

Mislim da će vam značiti i moje mišljenje o alternativama ukoliko ste u potrazi za ergonomskom tastaturom.

Ovo je jedna od retko dostupnih žergonomskih tastatura na našem tržištu, pogotovu ako hoćete žičnu tastaturu. U susednim zemljama ima i drugih opcija od manje poznatih brendova. Problem kod njih je što se kod njihovih recenzija poneki put provlačilo da ne ispunjavaju ergonomsku funkciju u potpunosti, što se kod ove Microsoft tastature nije desilo(što i ja svedočim).

Da sam imao prilike da uživo probam već pomenutu Kinesis Advantage2 i budem siguran u ono što nudi, verovatno bi se za nju odlučio bez obzira što košta 7x više. Međutim na slepo ne bih uložio toliki novac za tastaturu.

Završne reči

Ako Vas bole ruke i ručni zglobovi kada duže koristite tastaturu, toplo savetujem Microsoft Natural Ergonomic 4000 tastaturu.

Iako kvalitet tastera i izrade nije na visokom nivou, tastatura u potpunosti ispunjava svoju namenu. Ne očekujte bajan kvalitet iskustva kucanja, ali očekujte smanjenje problema izazvanih lošim položajem ruku prilikom kucanja.

Što se tiče cene, interesantno je da je razlika u ceni u našim prodavnicama bila vrlo visoka, ponegde čak i 50 % od najniže cene. Toplo savetujem da dobro proguglate ponudu u našim prodavnicama. Moram priznati da mene mnogo kopka razlog ovolike razlike, ali nažalost ne verujem da ću ikad saznati zbog čega se to desilo.

Prikaz obaveštenja o zdravstvenim rizicima nepravilne i duge upotrebe tastature. Ovo se ne sreće često kod običnih tastatura
Donja strana tastature sa dobrim obaveštenjem o zdravlju vezanim za korišćenje tastature. Ovo se ne sreće često kod običnih tastatura.

Comments are closed.