sRGB ili AdobeRGB u podešavanjima fotoaparata?

Jedna od čestih nedoumica koje sam sretao kod fotografa je šta odabrati u fotoaparatu: sRGB ili AdobeRGB? Ljude najviše zbunjuje na šta se odnosi sRGB i AdobeRGB, a deo ne zna šta znače sRGB i AdobeRGB. Za slučaj da ste u velikoj žurbi ili nemate dovoljno kafe uz koju biste pročitali tekst tu je TL;DR 🙂 .

Na šta se odnosi sRGB ili AdobeRGB prostor boja?

Prikaz podešavanja fotografisanja na DSLR fotoaparatu. Na engleskom se konkretno podešavanje zove Shooting Menu. Opcije su gotovo uvek sRGB ili AdobeRGB
Konkretno podešavanje na Nikon DSLR fotoaparatu.

Ovu opciju imaju napredniji fotoaparati, najčešće MILC i DSLR. Odabir se odnosi na to u kom će kolornom prostoru biti Image Preview(pregled uslikane fotografije u fotoaparatu) i/ili JPEG fotografija ako ne slikate u RAW, ili eventualno slikate u RAW + JPEG. Ako slikate u RAW formatu, takva fotografija nema uopšte kolorni prostor sve dok se ne importuje. Kao što i njen naziv kaže, ona sadrži samo izvorne informacije senzora kamere. Tek kada uvezete Vašu fotografiju u kompjuter, preko npr. Adobe Lightroom, toj fotografiji se dodeljuje kolorni prostor, gotovo uvek ProPhoto, čiji je primarni zadatak da sačuva što više kolornih informacija sa slike.

Šta je bolje, sRGB ili AdobeRGB?

Ukratko rečeno sRGB i AdobeRGB su standardni RGB kolorni prostori, pri čemu imaju RGB u nazivu jer je to način na koji se dobijaju boje u tim kolornim prostorima(kao i na našim monitorima).

Aditivna RGB kolorna reprodukcija. Koriste je naši ekrani.

Ono što im je glavna razlika je njihova namena.

Kada koristiti sRGB?

sRGB je dominantan kolorni prostor u kompjuterskoj grafici i internetu. Fotografija koja je u sRGB kolornom prostoru će gotovo sigurno biti prikazana bez velikih problema na većini uređaja sa ekranom, bilo da je TV, laptop, tablet, mobilni telefon ili klasični kompjuterski monitor.

On je ujedno i manji kolorni prostor od AdobeRGB(manji znači da prikazuje manje saturirane boje), što i nije tako loše jer je prikazivanje većeg prostora boja skupo(takvi ekrani su uglavnom skuplji) i komplikovanije u programima(većina programa i njihovih UI elemenata je razvijana za sRGB i promena toga bi bila skupa sa stanovišta developera).

Plastično rečeno sRGB je jedan tip manje, čvrste, skromne i lake za održavanje kuće, koju gde god da sagradite teško će nastradati od neke prirodne nepogode kao što je poplava ili požar.

A šta je sa AdobeRGB?

Pogađate, njega je razvila kompanija Adobe Inc.. Osnovna odlika je veća veličina u odnosu na sRGB, odnosno, mogućnost da prikaže veću paletu boja, ili još preciznije, veću paletu saturiranosti boja. Ovo na prvi pogled deluje vrlo primamljivo, jer na kraju krajeva, sRGB prikazuje samo oko 35% boja koje teorijski možemo da vidimo u prirodi.

Međutim o implementaciji neke tehnologije ne odlučuje njena naprednost i benefiti, već novac koji može da se zaradi od nje. Dugo vremena je bilo vrlo skupo napraviti wide gamut monitor koji pokriva visok procenat AdobeRGB prostora. Mnogo je isplativije bilo praviti monitore koji naginju sRGB standardu, veće je tržište i jeftinija proizvodnja. Gotovo ista situacija je i sa strane softvera, pri čemu ovde prvenstveno mislim na non Adobe softver. Komparativno gledano, podržanost hardvera i softvera je izuzetno visoka za sRGB, a znatno lošija za AdobeRGB.
On se najčešće koristi u situaciji kada želimo da sačuvamo više kolornih informacija(u veći kofer staje više stvari) nego što bi to imali sa sRGB.

Klijentu se retko isporučuju fajlovi u AdobeRGB. Međutim, nije nemoguće, i svakako bi to trebalo da bude nešto što ćete unapred dogovoriti sa njim kako bi što veći lanac workflow-a bio u AdobeRGB ukoliko za tim ima potrebe.

Ponovljenom logikom kuće: AdobeRGB je tip veće kuće, modernog izgleda, koji je više podložan prirodnim nepogodama, pogotovu ako ne pazite gde biste sagradili takvu kuću.

Prikaz sRGB i AdobeRGB prostora boja u CIExy diagramu. Na osnovu ove slike lepo možemo da vidimo koje nijanse boja sRGB ne može da prikaže
sRGB vs. AdobeRGB u CIExy diagramu. Na osnovu slike možemo videti koje nijanse boja sRGB ne može da prikaže.

TL;DR:

Odabir prostora boja u fotoaparatu se odnosi na to u kom kolornom prostoru će biti Pregled slike ili JPEG fotografija koju uslikate fotoaparatom, nikako na RAW fotografiju.
sRGB je najbolja opcija za visok nivo kompatibilnosti sa različitim hardverom i softverom.
AdobeRGB je pravi izbor ukoliko želite da u JPEG fotografiji sačuvate što više kolornih informacija i koristite softver koji nema problem da radi sa AdobeRGB fajlovima.

Comments are closed.