Kako do više prostora na ekranu monitora ili laptopa?

Prostor na monitoru, eng. screen real estate, njega nikad dosta. Pogledajte video ispod da biste saznali kako ugrabiti malo dodatnog prostora koji može mnogo da znači na monitorima i laptopovima manjih dijagonala:

Ili ako ste stara škola i više volite da čitate tekst(niste jedini 😀 ) pročitajte detaljno uputstvo kako podešavanjem Taskbar-a možete sebi olakšati produktivan rad na računaru:

Windows 7:

Kliknite na prazan prostor na Vašem taskbar-u.

Izaći će novi prozor(Taskbar and Start Menu Properties). U njemu ćete imati sekciju Taskbar Appearance i zvezdu ovog članka: opciju use small icons. Nju čekirajte i idite na Apply. To je to, verujem da će mnogi od vas biti iznenađeni koliko je standardni taskbar zapravo prevelik.

Windows 10:

Postupak za smanjenje Taskbar-a je vrlo sličan:

Kliknite na prazan prostor u taskbar-u. Izaći će Settings prozor i to deo koji reguliše opcije za Taskbar. Tu odaberite istu opciju kao i kod Windows 7: use small icons.

Linux:

Verujem da su Linuxaši naviknuti na intezivna prilagođavanja Operativnog Sistema prema sopstvenom ukusu te sam uverenja da ćete se sami snaći oko smanjenja Taskbar varijante koju koristi konkretna distribucija.

MacOS:

MacOS nema Taskbar već Dock (nije šija, nego lepo stilizovani vrat). Veličinu Dock-a možete promeniti u Apple menu  > System Preferences , kliknite na Dock i jedna od opcija će biti Size. Moram dodati da, po mom skromnom mišljenju, auto hide opcija Dock-a na MacOS odlično funkcioniše (mnogo bolje nego na Win7 ili Win10), te možete razmisliti i nju da uključite.

 

Na prvi pogled ovaj savet nije toliko značajan, ali savetujem da ga obavezno probate, videćete da iako nije neka velika promena puno znači.

Comments are closed.